Wat is nagelbijten en hoe kom je ervan af?
Nagelbijten staat bekend als een hardnekkige gewoonte, waarvan je vaak niet eens weet dat en waarom je het doet. Het gaat simpelweg automatisch. Gelukkig zijn er verschillende manieren om ervan af te komen. Waarom mensen nagelbijten en hoe je er zelf van af komt, lees je in dit artikel.
Wat is nagelbijten?
Nagelbijten is logischerwijs het bijten op de nagels. Soms wordt de nagel veel te kort afgebeten, tot ver in het nagelbed, maar niet altijd. De medische term voor nagelbijten is onychofagie.
Is nagelbijten normaal?
Bijt je op je nagels? Dan hoef je je daarvoor niet te schamen. Ongeveer één op de vijf mensen bijt regelmatig op zijn of haar nagels.
Meestal begint nagelbijten al op de kleuterleeftijd. Pubers zijn er extra gevoelig voor. De meeste pubers stoppen met nagelbijten als ze volwassen worden, maar zeker niet iedereen.
Waarom bijten mensen op hun nagels?
Nagelbijten is meestal iets dat men onbewust doet. Men denkt er niet bij na. Veel mensen weten daarom niet dat en waarom ze nagelbijten.
Bijt jij zelf nagels? Als je er even over nadenkt, is de kans groot dat je een van deze oorzaken herkent:
- Zenuwachtigheid
- Stress en spanning
- Eenzaamheid
- Boosheid
- Verveling
Stoppen met roken
Stoppen met roken is een bekende oorzaak van nagelbijten. Je staat ineens met lege handen op de momenten dat je gewend bent een sigaret vast te houden. Tegelijkertijd is roken voor veel mensen een manier om met zenuwen, stress, boosheid en verveling om te gaan. Dezelfde dingen die nagelbijten veroorzaken. Als je niet oplet vervang je de ene verslaving (roken) met de volgende (nagelbijten).
De oorzaak kennen
Het is de moeite waard om te achterhalen wat de oorzaak van nagelbijten voor jou is. Dat helpt je namelijk bij het stoppen. Als je weet wat je trigger is, kan je een andere manier zoeken om hiermee om te gaan.
Waarom stoppen met nagelbijten?
Nagelbijten is in het beginsel niet zo erg, maar het wel vervelende gevolgen hebben. Redenen om te stoppen met nagelbijten zijn bijvoorbeeld:
- Je afgebeten nagels worden niet mooi lang, omdat je ze steeds weer afbijt.
- Je bijt je nagels te kort af met vervelende problemen als gevolg.
- Het nagelbijten veroorzaakt kleine wondjes, die kunnen gaan ontstoken.
- Met het bijten maak je de nagels telkens vochtig, wat de de nagels verzwakt.
- De huid rondom je nagels wordt vochtig, wat tot huidproblemen kan leiden. Bijvoorbeeld eczeem of een schimmelinfectie.
- Het is onhygiënisch. Aan je handen en zeker onder je nagels zitten veel bacteriën. Die krijg je met het nagelbijten telkens in je mond.
- Nagelbijten kan ertoe leiden dat je gebit sneller slijt.
- De slechte bacteriën kunnen leiden tot een slechte adem.
Hoe kun je stoppen met nagelbijten?
Genoeg redenen om te stoppen met nagelbijten dus! Maar hoe pak je dat dan aan? De onderstaande tips kunnen helpen.
- Houd je nagels kort. Zo is er simpelweg minder nagel om op te bijten.
- Geef je nagels preventief een vies smaakje. Dat kan met normale nagellak of met zogenaamde nagelbijtvloeistof. Een nagelbijtvloeistof heeft een erg bittere smaak, waardoor het nagelbijten wordt ontmoedigd.
- Plak je nagels af met pleisters.
- Neem een kauwgom of pepermuntje als je de neiging voelt om op je nagels te bijten.
- Ga na wat de oorzaak van het nagelbijten is.
De oorzaak achterhalen
Het laatste puntje verdient wat meer aandacht. Probeer erachter te komen wat de oorzaak van het nagelbijten is. Zoek daarna een andere manier om hiermee om te gaan. Als je nagelbijt door stress of boosheid, kun je bijvoorbeeld een stressbal gebruiken. Ook ontspanningsoefeningen zijn een goede oplossing. Bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen. Bijt je vooral door verveling op je nagels? Zorg dan voor afleiding.