Zelf je nagels vijlen en polijsten, hoe doe je dat?
Wil je je nagels echt mooi vijlen en polijsten? Dan is het de moeite waard om je in de juiste technieken te verdiepen. Zomaar een beetje met je vijl heen en weer gaan, levert meestal geen mooie nagels op. Hoe het wel moet? Dat vatten we in dit artikel kort voor je samen.
Waarom vijlen in plaats van knippen?
Nagelexperts zien vijlen als beter dan knippen. Waarom?
Precisie
Met vijlen kun je zeer precies te werk gaan. Je vijlt niet zomaar te veel van je nagel af. Met knippen kan dat wel gemakkelijk gebeuren. Met vijlen heb je ook meer controle over de vorm die je je nagel geeft.
Minder beschadigingen
Je nagel bestaat uit drie lagen. Als je nagels niet in goede conditie zijn, kan het bovenste laagje van de middelste laag afsplijten. Het bekende probleem van splijtende nagels.
Met knippen vergroot je de kans op splijten. Door knippen kan er namelijk een openingetje ontstaan tussen de nagelplaten. Met vijlen heb je hier geen last van. Vijlen met een fijne vijl helpt juist om de nagelplaten goed gesloten te houden.
Zachte nette randjes
Knippen levert je scherpe randjes op, die niet altijd mooi glad zijn. Voor een echt mooi resultaat na het knippen, kun je er het beste nog even met de vijl overheen. Met vijlen heb je meteen al mooie nette randen.
Wanneer knippen in plaats van vijlen?
Als er echt een flink stuk van je nagels af moet, kun je natuurlijk wel eerst knippen en dan vijlen. Knip het liefste net nadat je gedoucht hebt of als je net uit bad komt. Je nagels zijn dan zachter en dat verkleint de kans op openingetjes tussen je nagelplaten.
Welke vijl kies je?
Voor we beginnen met de beste vijltechniek, is het belangrijk dat je een goede vijl kiest. Het materiaal maakt niet zoveel uit. Kies wat jij fijn vindt. Een papieren vijl, een ijzeren vijl of een glasvijl.
De grofheid is wel erg belangrijk. De vijl mag niet te grof zijn. Voor natuurlijke nagels kies je het beste voor een grofheid van 240 grid. Dit geeft een mooier resultaat. Ook helpt zo’n fijne vijl om je nagelplaten goed gesloten te houden.
Fijner dan 240 grid kan ook. Als je nagels erg broos en kwetsbaar zijn, is een fijnere vijl beter.
Hoe vijl je je nagels?
Er zijn twee kampen als het om nagelvijlen gaat. Sommige experts zeggen dat je absoluut niet heen en weer mag vijlen. Dat zou zorgen voor rafeltjes en beschadigingen. Zij raden aan om altijd één kant op te vijlen, op deze manier:
- Begin aan de zijkant van je nagel en vijl naar het midden toe. Je vijlt dus van de buitenkant naar binnen. Je stopt in het midden van je nagel.
- Daarna vijl je de andere helft van je nagel. Ook weer van de zijkant naar het midden.
Anderen zeggen dat heen en weer bewegen niet erg is, zolang je maar een fijne vijl gebruikt. Zij zeggen dat zagende bewegingen alleen slecht zijn voor je nagels als de vijl grof is. Met een fijne vijl kan het volgens hen prima.
Als je je nagels op deze manier vijlt, ga je zo te werk:
- Je begint aan een kant van je nagel en vijlt rustig naar de andere kant van je nagel. Maak hierbij een vloeiende beweging.
- Zodra je bij de andere zijkant van je nagel bent, maak je dezelfde vloeiende beweging in tegenovergestelde richting.
- Zo blijf je heen en weer gaan tot je nagel de gewenste lengte en vorm heeft.
Je nagels in vorm vijlen
Wil je je nagels in een bepaalde vorm vijlen? Maak dan geen grote bewegingen met je vijl over de hele nagel heen. Vijl zachtjes heen en weer op een klein stukje en schuif telkens een stukje op.
Wil je rechte, vierkante nagels? Dan vijl je vooral de bovenkant van je nagels. Wil je juist ronde nagels? Vijl dan wat meer van de zijkanten weg.
Voorzichtig met de zijkanten
Wees voorzichtig met het vijlen van de zijkanten. Vooral op het punt waar de nagel bij je huid komt. Als je hier te veel weg vijlt, worden je nagels kwetsbaarder. Ze scheuren dan makkelijker.
Niet drukken
Druk niet op je nagelvijl. Je laat de vijl soepel over de nagel glijden, zonder er druk op te zetten. Druk je wel, dan loop je ook weer het risico dat je je nagels beschadigt.
Hoe polijst je je nagels?
Wil je je nagels helemaal perfect verzorgd hebben? Pak er dan ook een buffervijl bij. Dit is een hele zachte vijl, waarmee je de bovenkant van je nagel vijlt. Niet het bovenste randje, maar echt de nagelplaat zelf.
Met een buffervijl haal je kleine oneffenheden weg en polijst je de nagel. Het resultaat? Mooiere nagels, met een gezonde glans. In plaats van een buffervijl, kun je ook een bufferblokje gebruiken. Zo’n blokje heeft aan iedere kant een andere grofheid.
Belangrijk
Polijst je nagels niet te veel en niet te vaak. Je vijlt een stukje van het bovenste laagje af. Als je te veel weg vijlt, wordt je nagel erg kwetsbaar. Je nagels polijsten kun je daarom beter niet meer dan één keer per maand doen.
Je nagels hydrateren na het vijlen en polijsten
Na het vijlen en polijsten is het fijn om je nagels goed te hydrateren. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een nagelolie, -serum of -crème. Je kunt ook een natuurlijke olie zoals amandelolie of arganolie gebruiken.
Je nagels regelmatig hydrateren houdt je nagels sterk, mooi en gezond.